CopenhagenBitcoin

Lån penge selvom du står i RKI

Du står i en situation, hvor du har brug for lidt ekstra penge mellem hænderne. Du har brug for et lån. Måske vil du gerne købe bitcoins. Eller måske er regningerne blevet lidt for store på det seneste, du har brug for en ferie eller brug for penge til at forkæle en du holder af.


Der er mange gode grunde til at tage et lån. Men er du i den uheldige situation, hvor du er blevet registreret i RKI eller Debitor Registret – ja så er det meget svært at få et lån. Denne artikel er en hurtig guide, som giver dig overblik over dine lånemuligheder trods RKI.


A) Du er havnet i RKI – og hvad så?


I 2017 var der over 220.000 danskere registreret i RKI. Det svarer til næsten 5 % af danskere over 18 år, eller omkring 1 ud af hver 20. dansker. Du er altså ikke alene om at være i RKI – det er mere almindeligt, end mange tror.


Du havner i RKI, hvis du har regninger, som du ikke har betalt til tiden. RKI har både et åbent og et lukket register. Hvis du skylder mellem 200 og 1.000 kr., står du i det lukkede register. Hvis du skylder mere end 1.000 kr., står du i det åbne register. Hvis du står i det lukkede register, kan du selv se det, men andre kan ikke slå dig op i RKI – dvs. det betyder ikke noget for dig i forbindelse med at ansøge om nye lån. Hvis du står i det åbne register, kan virksomheder slå dig op i RKI. Det gør de ved at slå dit CPR-nummer op – og hvis du står i RKI, så afviser de din låneansøgning.


RKI har også konsekvenser for at få kreditkort, oprette mobilabonnement og mange andre ting – det kan altså være begrænsende i mange henseender af din dagligdag.


B) Lån trods RKI – Hvorfor er det svært?


Det er svært på grund af Kreditaftaleloven. Ifølge loven skal en låneudbyder vurdere, hvorvidt du som låneansøger vil være i stand til at tilbagebetale lånet og lånets omkostninger. Hvis du står i RKI, så har du allerede en gæld, du ikke har betalt, og du vil derfor blive afvist på langt de fleste låneansøgninger.


C) Du kan nemt få nye lån, hvis du kommer ud af RKI


Hvis du kommer ud af RKI igen, vil det være nemt for dig at ansøge om nye lån. Der er flere guides på nettet, som kan hjælpe dig med metoder for at komme ud. I tilfælde af at din gæld er meget stor og kommet ud af kontrol, kan du også få hjælp hos en gældsrådgiver.


Overordnet set er der 3 metoder for at komme ud af RKI:
- Betal den gæld, du skylder. Når det er gjort, vil kreditoren give Experian (ejer af RKI) besked om, at du skal fjernes.
- Efter 5 år forældes registreringen og du slettes du fra RKI. Dette sker automatisk. De 5 år gælder for hver gældspost – så hvis du f.eks. skylder penge til flere låneudbydere, vil de hver især stå i RKI i 5 år.
- Du kan indgå en aftale med virksomhederne, som du skylder penge. I visse tilfælde vil de gå med til at fjerne dig fra RKI, hvis du overholder din afbetalingsaftale.


D) Kan du få lån trods RKI?


Ja, du kan godt få lån trods RKI. Du kan dog ikke benytte de almindelige banker og udbydere af kviklån, sms lån og kassekreditter. Du skal i stedet benytte et alternativ. Se nedenfor.


E) Hvor er RKI ingen hindring?


Der findes et godt alternativ for dig som er registreret i RKI:


PANTSAT.DK: Hos PANSAT.DK kan du låne penge i dag mod indlevering af en værdigenstand. De tilbyder lån gennem konceptet salg med tilbagekøbsret.


Det skal være genstande af værdi, minimum 2.000 kr. Hvis du for eksempel har et ur til en værdi af 10.000 kr., så kan du få udbetalt op til 6.000 kr. for det, og har ret til at købe det tilbage på et senere tidspunkt. F.eks. efter 3, 4 eller 6 måneder – det er op til dig. Når du køber det tilbage, koster det en smule mere end de penge du fik udbetalt, det kan sammenlignes med renten på et lån.


Endnu et godt perspektiv ved dette alternativ er, at hvis du ikke er i stand til at købe genstanden tilbage, sælger de din genstand for dig – du skylder altså ikke noget. Når de får solgt din genstand, er der herudover mulighed for at få udbetalt et restbeløb.